maandag 23 december 2013

Oegstgeest is top voor de regio

Iedereen weet dat Nederland één van de kleinste landen van de EU is. Toch hebben we veel invloed binnen Europa. En terecht. We hebben onze zaken, over het algemeen, redelijk goed op orde en we weten wat we willen. Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Kijk maar naar wat we allemaal exporteren naar het buitenland. Van bloemen tot DJ's en in watermanagement zijn we toonaangevend.

Dit beeld trek ik even door naar Oegstgeest. De afgelopen maanden is er veel gediscussieerd over de toekomst van ons dorp. Moeten we samenvoegen met Leiden of (intensiever) gaan samenwerken met andere gemeenten was de belangrijkste vraag. Gelukkig is er gekozen voor samenwerking met andere gemeenten. Want ik denk dat, wanneer de gemeentelijke organisatie op poten staat, wij ook als Oegstgeest eenzelfde rol in de regio kunnen vervullen als Nederland in de regio. Sterker nog, wij moeten die rol willen vervullen. Waarom lees je hieronder.


Oegstgeest is een topmerk
Ik kom graag op de avonden die de gemeente voor nieuwe bewoners organiseert. Als je dan aan mensen vraagt waarom ze in Oegstgeest zijn komen wonen krijg je vaak als antwoord dat ze daar heel bewust voor gekozen hebben. Oegstgeest is prettig wonen, groen en heeft veel voorzieningen van zichzelf, of ze zijn in de buurt. Of dat nu Schiphol is, Leiden met veel winkels, theater en bioscoop, het treinstation op maximaal 15 minuten fietsen of het strand op 20 minuten fietsen, het maakt niet uit. Kortom, we zijn een topdorp en een topmerk.
Het merk Oegstgeest kun je binnen de regio goed gebruiken. Het is een van de unique sellingpoints, zoals dat in marketing zo mooi heet. Anders gezegd, Oegstgeest heeft duidelijke toegevoegde waarde. Verder hebben we in onze regio een goede balans gevonden tussen wonen, werken en recreëren. Daar heeft Oegstgeest een eigen belangrijk plaats in. En daarmee straalt de regio in Zuid-Holland, Nederland en daarbuiten.

Weten wat je wilt en kunt - samen met de regio
Oegstgeest is een topmerk en wat je regionaal kunt en moet gebruiken. Dat merk moet onderhouden worden en dus moet wat we hebben op peil gehouden worden. Wat dat betekent en hoe we dat als gemeente willen doen staat beschreven in de visie Oegstgeest In Beweging (2020). Met de samenleving (zowel burgers als bedrijven).
Als gemeenteraad weten we al heel lang dat we lang niet alle taken zelf kunnen of willen uitvoeren. Dat heeft vaak een financiële en ook wel een kwalitatieve reden. Het is duur om een vuilniswagen een deel van de week stil te laten staan omdat hij na 2 of 3 dagen het dorp gehad heeft. Buurgemeenten kunnen juristen in huis halen met een hoger niveau omdat ze meer kunnen betalen. Niets om je voor te schamen.
Dat betekent als gemeenteraad ook accepteren dat we niet overal meer evenveel zeggenschap meer over hebben en kiezen waar je je invloed op uitoefent. Iets waar we in de gemeenteraad al jaren over praten, maar wat nog niet goed lukt. Dat lukt alleen als we weten wat we willen en de gemeente daarop inrichten. Zowel de organisatie als de samenleving. Iets waar ik me de komende vier jaar voor wil inzetten.

Oegstgeest als brugfunctie
Oegstgeest als brugfunctie. Net zoals Nederland regelmatig die rol speelt tussen de Europeese reuzen Frankrijk en Duitsland. Geen grote broek, een broek die past. Geen leidende rol, wel een verbindende. Alphen, Leiden, Katwijk zijn grote plaatsen in de regio. Katwijk heeft Leiden nodig en Leiden heeft Katwijk nodig. Maar ook andersom. En de regio heeft Oegstgeest nodig, net zoals wij ook de regio nodig hebben.
Amsterdam, Den Haag en Rotterdam liggen, samen met andere belangrijke plaatsen die op een steenworp afstand liggen. Plaatsen waar Leiden graag mee wil samenwerken. Belangen van de plaatsen liggen soms op een lijn, soms tegengesteld. Wat is er mooier dat wij kunnen meedenken hoe wij Oegstgeest kunnen inzetten om de regio te helpen. We hebben het gezien bij de economische agenda voor de regio. Daarmee helpen we zowel de regio en onze eigen burgers en bedrijven.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten