dinsdag 10 april 2012

Nieuwe energie uit oude molens

Wie heeft ze niet ooit op een foto gezien. De molens van de Kinderdijk. Mooie statige molens die nog steeds helpen om de polders droog te malen. Prachtig om te zien en gelukkig worden ze door een stichting beheerd en onderhouden. Zo zijn er door het hele land veel oude molens die fier overeind staan of opgeknapt worden en waarvan het zeker de moeite waard is om ze te behouden. Dat behoudt moet wat mij betreft niet alleen om het verleden te bewaren, maar ook omdat ze nog goed gebruikt kunnen worden. Met andere woorden: nieuwe energie in oude molens.

De molens van tegenwoordig die we op de Noordzee zien liggen of langs de dijk van Flevoland zijn allemaal bedoelt om energie op te wekken. In het bijzonder stroom. Vroeger werd met wind ook energie opgewekt, maar dan om water op te pompen, graan te malen, etc.

Nu is mijn vraag: Zouden die oude molens ook voor het opwekken van stroom gebruikt kunnen worden? Het zorgt voor behoudt van de molens, werkgelegenheid en stroom voor het elektriciteitsnet.
Uiteraard moet het rendabel zijn. Maar het schept ook werkgelegenheid. De molens moeten aangepast worden om in plaats van, of misschien wel tegelijk met, het oppompen van water. Kortom, er moet denk ik geïnnoveerd worden.

De oude molens kunnen niet uit zichzelf draaien. De kap moet in de wind gedraaid worden en de doeken gespannen worden. Met andere woorden, er is werk aan de winkel voor iemand die dat wil doen. Misschien iets voor de elektriciteitsbedrijven om iets terug te doen voor het cultureel erfgoed van Nederland en de werkgelegenheid.

Ik ben benieuwd of hier al eens over gedacht is of dat er voorbeelden van zijn in het land. Je slaat meerdere vliegen in een klap. En dat in een tijd waarin mensen meer kijken naar duurzaamheid, molens een deel van onze identiteit vormen en je nieuwe werkgelegenheid kunt creëren.

Wie haalt er nieuwe energie uit oude molens? Ik ben benieuwd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten