woensdag 29 februari 2012

Van vuur naar stroom: we doen het weer lekker zelf!

We gaan terug naar de prehistorie toen de mens vuur leerde maken. Daarmee kon hij zichzelf, zijn gezin en zijn woonruimte (grot, tent of huis) verwarmen. Allemaal zelfvoorzienend, maar je moest er wel op uit om hout te sprokkelen. Tegenwoordig doen we dat alleen nog voor de lol en een leuk of romantisch gevoel.

Tot een aantal decennia geleden moesten mensen ook nog zelf hun huis verwarmen. Hoewel de kolen of de olie daar dan voor werd geleverd via de kolenkit of de oliewagen. Ja, zelfs tegenwoordig zijn er nog diverse huizen niet aangesloten op centrale verwarming. Toch wordt eigenlijk alles centraal geregeld en hoeven mensen daar nauwelijks meer over na te denken. Het enige is dat er iedere maand voldoende geld op de rekening moet staan om de (maand) termijnen aan de NUON, EON of OXXIO te betalen.

Met stijgende energieprijzen en nieuwe technieken zie je wel een verandering. Mensen gaan weer dingen zelf doen. We kopen collectief zonnepanelen of we zetten een kleine windmolen op het dak. Vroeger maakten we zelf warmte, tegenwoordig maken we zelf stroom. Dat scheelt in de maandelijkse kosten, hoewel je wel even moet investeren in de panelen of het windmolentje.

Een ontwikkeling die voor huishoudens steeds verder zal gaan. Hoe beter de techniek wordt, hoe meer energie opgewekt kan worden.

Wordt dit de dood voor energiemaatschappijen? Natuurlijk niet. De hoeveelheid energie die we in Nederland, of in de wereld verbruiken is nog lang op te wekken met windmolens of waterkracht. Daarvoor is de techniek nog lang niet ver genoeg.
Wat wel interessant is om te zien hoe geprobeerd wordt apparaten steeds energiezuiniger te maken. Er zijn ook al huizen die energie neutraal draaien. Is dat de toekomst?

Een ding was zeker is: de energieprijzen zullen blijven stijgen. Niet alleen om dat elders in de wereld meer energie gebruikt wordt, maar vooral om de winsten van de energiebedrijven te garanderen. Er is namelijk geen concurrentie tussen energiebedrijven, maar er is externe concurrentie. Concurrentie van technieken die mensen in staat stellen zelf energie op te wekken. Daar zijn geen energiebedrijven meer voor nodig. We doen het allemaal weer lekker zelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten