woensdag 13 maart 2013

Politiek heeft geloof nodig

Er wordt altijd veel gesproken over de rol van geloof en religie in de politiek. Discussies binnen en buiten het CDA of de C er nog wel in hoort. Ik vind van wel. Dat heeft voor mij te maken met de waarden waar vanuit ik politiek bedrijf, beslissingen neem en de bron waar die op gebaseerd zijn. Daarom een kort blog over hoe ik aankijk tegen politiek en geloof en daarbij in het bijzonder naar mijn eigen partij.

Voor mij horen politiek en geloof bij elkaar. Iedereen neemt namelijk beslissingen vanuit zijn of haar overtuiging. Daarbij maakt het niet uit of dat nu een christelijke, sociaal-democratische, socialistische of liberale overtuiging is. In mijn beleving zijn politiek en geloof dus per definitie met elkaar verbonden.
Alle politieke stromingen hebben een bron. Of dat nu een boek is, meerdere boeken, een of meer personen is volgens mij irrelevant. En ook die personen hebben die ideeën ergens vandaan. Het gaat erom dat je nooit zo maar iets doet, zomaar beslist. Zeker niet in de politiek. Dat doe je op basis van de bril waardoor je naar de wereld kijkt.

Ik kijk op door een bril naar de wereld en heb mijn visie op hoe de samenleving ingericht zou moeten worden en welke rol de overheid daarin moet spelen. En dat is een christelijke bril. Maar wel een specifieke christelijke bril.
Ik geloof en beleef mijn geloof op een bepaalde manier en in een bepaalde traditie. Vanuit die waarden en normen leef ik ook. Daarom voel ik mij prettiger in de hervormde kerk en minder in andere protestantse stromingen.

De C van het CDA staat voor mij voor de waarden op basis waar vanuit ik politiek bedrijf. Het christelijk geloof, de bijbel zijn daarbij de bron. Dat betekent niet dat alleen mensen die geloven bij het CDA horen. Juist niet. Dat komt omdat het in mijn beleving gaat om gedeelde waarden en respect. Wanneer iemand de waarden van CDA'ers deelt en vanuit die waarden beslissingen wil nemen is hij/zij, ongeacht zijn/haar achtergrond of geloof, meer dan welkom bij het CDA. Want blijkbaar voelt die ander het appèl dat gedaan wordt op die christen-democratische waarden. Een soort van roeping.

In de komende tijd wil ik een aantal blogs wijden aan wat dit concreet in de praktijk voor mij betekent. Zo zal het onder andere gaan over de rol van de overheid in de samenleving, de kracht van de samenleving zelf, hoe we met onze omgeving (groot en klein) om gaan en nog een aantal thema's.
Daarbij is verbinden voor mij een heel belangrijk begrip. Het verbinden van belangentegenstellingen. Want voor gelukkige mensen heb je naar mijn overtuiging niet alleen economische groei nodig, maar ook natuur, andere mensen, sociale netwerken, ja heb je alles nodig wat er op deze aardbol gebeurd.




1 opmerking:

  1. Wat mij betreft ligt het genuanceerder. De politiek heeft waarden nodig, jij persoonlijk hebt het geloof nodig waarin deze waarden voor jou besloten liggen. Ieder mens is vrij de waarden te kiezen die hij/zij belangrijk vindt. Voor jou komen die waarden voort/terug in de bijbel en het geloof dat jij hebt/verkiest ... voor heel veel mensen niet. Die kennen vaak een andere, eigen traditie waarin ze zich prettig voelen of verlaten niet zelden een traditie en zoeken hun eigen levensweg. Geloof, traditie of eigen levensweg, niet zelden staan dezelfde waarden centraal. Dat ze niet aan het geloof verbonden zijn maakt ze niet meer of minder waard. Je hebt hooguit een andere set waarden die je deelt met een andere groep.

    BeantwoordenVerwijderen