zondag 21 april 2013

Proefstuderen bij defensie: Het moet maar kunnen

Zo af en toe zie je een verbinding die vreemd lijkt, maar wellicht wel eens zou kunnen werken. Daarom combineer ik de noodkreet van minister Hennis van Defensie eens met de missie van staatssecretaris Dekker. Proefstuderen bij defensie: Het moet maar kunnen!

Ondanks alle bezuinigingen weet onze krijgsmacht niet waar ze de mensen vandaag moet halen. Regelmatig hoor ik radiospotjes waarin de luchtmacht vliegers zoekt en het leger is altijd op zoek naar technici (die al zo schaars zijn). Niet voor niets was daar de noodkreet van minister Hennis om meer mensen geïnteresseerd te krijgen voor het leger. Hoe moet zij anders de missies die minister Timmermans bedenkt uit gaan voeren. Dat wordt langzaam een mission impossible. Ondank de website hiervoor.

Tegelijkertijd is staatssecretaris Sander Dekker op een missie om de uitval in het hoger onderwijs terug te dringen. Leerlingen moeten, zo heeft hij gezegd, voor 1 mei een keuze maken voor een opleiding en gedurende de zomer gaan proefstuderen. Zo kunnen ze bepalen of de opleiding daadwerkelijk iets voor hen is.

Waarom de twee niet combineren? Met andere woorden, verplicht proefstuderen bij de krijgsmacht, gedurende een half jaar. Jongeren maken kennis met het de krijgsmacht, mogen enigszins zelf kiezen waar ze willen kijken en als je het iets vindt en je komt door de keuring heen krijg je direct een contract.

Een bezwaar is wellicht het verplichte karakter. Ja, dat is zo, maar blijkbaar denken jongeren zelf niet zo snel aan het leger. Of voelen ze de behoefte niet. Zelf heb ik nooit in het leger gediend omdat ik een brief kreeg waarin stond dat de dienstplicht was opgeschort.
Maar er is wel een goede reden die je als overheid in kunt zetten. Namelijk het landsbelang. Nederland is gebaat bij een goed defensieapparaat. Kijk naar de successen tegen piraten bijvoorbeeld. En een oorlog kunnen we nooit uitsluiten.
Verder verplicht de staatssecretaris jongeren een keuze te maken voor een studie en alvast te gaan proefstuderen, of ze daar nu aan toe zijn of niet. Ook wil minister Bussemaker 'pretopleidingen' sluiten. Kortom, meer verplichtingen en minder keuzevrijheid.

Een ander mogelijk bezwaar zijn de kosten. Soldij is in ieder geval niet nodig, want ze kunnen naast het proefstuderen wat mij betreft gewoon werken.  En ook tijdens het proefstuderen bij andere opleidingen staat er geen salaris tegenover.
Maar iedereen moet een tenue hebben, trainers, accomodatie, etc. Dat kost geld inderdaad. Het is, zoals altijd in de politiek, een kwestie van prioriteiten stellen. Dus de vraag is wat wij over hebben voor een veilig Nederland met een leger dat in staat is missies uit te voeren voor onze belangen.

In ieder geval denk ik: proefstuderen bij defensie, het moet maar kunnen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten