woensdag 5 maart 2014

Een bijzonder werkbezoek bij Centrum'45

Wat zou het met jou doen wanneer je iemand in een oorlogsgebied opgeblazen ziet worden?  Of wanneer je een dorp in zou rijden waar millities of troepen iedereen op een gruwelijke wijze hebben vermoord? Laat staan wanneer je als politieagent in loop van je eigen pistool kijkt omdat het in een worsteling is afgepakt? Even slikken en weer doorgaan?

Door beelden van series als Bomb Patrol op Discovery Channel kun je je tegenwoordig een heel klein beetje een voorstelling maken wat het is om uitgezonden te worden naar een oorlogsgebied.
Het enige wat ik me kan voorstellen is dat dit voor de mensen die dat meemaken een heel groot trauma kan opleveren en dat je hulp nodig hebt om dat te verwerken.

In Oegstgeest hebben we sinds 1973 Centrum'45. Tot vandaag had ik wel vaak van de naam gehoord en wat ze ongeveer deden, maar meer niet.  Ik had vanmorgen het genoegen om daar samen met Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot, Eibertjan van Blitterswijk en Arjan de Kok op werkbezoek te gaan.

Centrum'45 is een instituut dat behandelingen ontwikkelt en aanbiedt voor mensen met psychotraumatische klachten. Wat dit precies is kun je hier lezen. Daarnaast doen ze veel onderzoek hiernaar. Tussen de 1800 en 2000 mensen worden hier jaarlijks geholpen met hun klachten. En dat is niet makkelijk zoals we hoorden. Angsten onder ogen zien, niet meer kunnen omgaan met de omgeving (partner, gezin, familie of vrienden), soms nog drank- of drugsgebruik. Allemaal dingen waar de medewerkers de mensen mee helpen en telkens nieuwe methoden uitvinden om hen beter te helpen. En niet alleen met behandeling achteraf, maar ook door voorlichting bij politie en defensie om op tijd te kunnen helpen. Zeker omdat klachten zich soms pas 10 of 20 jaar later voordoen.
Naast veteranen en agenten helpen ze ook asielzoekers en vluchtelingen die in eigen land of op de vlucht traumatische ervaringen hebben meegemaakt.

Wat mij het meest raakte was dat je ook wanneer je psychisch kerngezond bent, je door een heftige belevenis zo zwaar in de problemen kunt komen en met hoeveel passie de mensen bij Centrum'45 helpen bij de verwerking daarvan. We mogen heel blij zijn met een instituut als Centrum'45 dat al ruim 40 jaar onderzoek doet naar deze problemen en in samenwerking met anderen tot steeds betere behandelingen komt waardoor mensen zichzelf weer terugvinden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten