dinsdag 15 februari 2011

Tegenwoordig is alles voor de Tweede Kamer

In de media wordt veel gesproken over het lijsttrekkersdebat van gisteravond. Ook het debat op Radio 1 was niet om over naar huis te schrijven. Dat komt ervan als ook de komende verkiezingen eigenlijk nog maar over een ding gaan: alles is voor de Tweede Kamer.

Alles is voor de Tweede Kamer. Het lijkt er nu wel echt op. Natuurlijk zijn de komende verkiezingen erg belangrijk voor het voortbestaan van het Kabinet en wellicht helpt deze manier om meer mensen naar de stembus te krijgen, maar dan stemmen de mensen niet voor de juiste motieven. Helaas moet tegenwoordig iedere verkiezing gekoppeld worden aan wat er in de Tweede Kamer gebeurd en of het kabinet het wel goed doet. Van gemeenteraad tot Europa.

Ik vind dat jammer. Het lijkt te bewijzen dat alleen de Tweede Kamer het belangrijkste is en dat politici in de andere bestuurslagen te weinig mensen op de been kunnen brengen om te stemmen voor belangrijke bestuurslagen. Zou hierdoor de kloof tussen politiek en publiek niet alleen maar vergroot worden? Zijn inwoners van een dorp dan zo weinig meer betrokken bij hun eigen dorp dat ze zich alleen laten leiden door landelijke thema's? Of moeten landelijke partijen op lokaal niveau hun programma nog meer afstemmen op wat er landelijk gebeurd? Risico van dat laatste is dat ze geen eigen geluid meer laten horen.

Wat er gebeurd in de Tweede Kamer is erg belangrijk. Met de verkiezing voor dit niveau van onze politiek wordt veel bepaald wat er in Nederland gebeurd. Zaken die uiteindelijk de provincie en de gemeente moeten uitvoeren. Ik vraag me regelmatig af waarom bepaalde dingen op landelijke niveau bepaald moeten worden, terwijl de gemeente of de provincie daar beter zelf over kan gaan. Dat wil zeggen dat een gemeente zelf bepaald of iets geregeld moet worden in plaats van alleen maar hoe. Of dat moment weer komt weet ik nog niet, juist omdat het landelijke, lees Tweede Kamer, op dit moment het belangrijkste podium is om op te acteren.

Niet lang geleden vertelde iemand mij iets heel moois. De politiek is de enige 'bedrijfstak' die zijn eigen regels en daarmee haar eigen grenzen bepaald. Dat gebeurd op ieder niveau van de politiek. In de media lijkt dat nu vooral op de Tweede Kamer van toepassing. Ik hoop dat het minder wordt en niet alles meer voor de Tweede Kamer is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten