zondag 16 januari 2011

Nieuw kolonialisme?

We kennen allemaal de fantastische verhalen over China. De economie blijft maar groeien en ze kopieren alles wat los en vast zat. Vorige week maandag mocht aanwezig zijn bij de inauguratie van het nieuwe bestuur van de Nederlands Chineese Kamer van Koophandel. Naar aanleiding daarvan ben ik gaan nadenken over de rol van China in de wereld en de effecten daarvan voor Nederland. Daarover dit blog.

Als Nederland hebben we veel productie overgebracht naar China. Voor de crisis kwam dat regelmatig in het nieuws. Ook nu nog komen veel van onze goederen uit China. De transportkosten en importheffingen wegen niet op tegen de hogere productiekosten die hier in het Westen betaald moeten.
Daarmee zijn we voor onze economische groei dus al in zekere mate afhankelijk geworden van China. Zonder China zouden bedrijven minder winst maken en zou de economie hier dus minder groeien. Daarvoor moeten we China dankbaar zijn. Tegelijkertijd heeft China goed gezien dat het die investeringen goed kan gebruiken voor de eigen groei.

Ondertussen is China heel goed in het kopieren van wat we in het Westen bedenken en ontwerpen. China zuigt als het ware alle kennis op en gebruikt die vervolgens voor het eigen voordeel. Recent stond in dagblad De Pers een uitgebreid artikel over het kopieren van internetspelletjes om geld te verdienen. Overigens hoeven ze het voor het geld niet te doen, want China is een relatief rijk land aan het worden. Uit de reportages op het NOS-journaal, maar ook uit verhalen van mensen die het land bezocht hebben blijkt dat China steeds rijker wordt. Dit geldt vooral voor de steden, het platteland blijft erg achter.
China heeft van nature (door de omvang en ligging van het land) veel natuurlijke hulpbronnen zoals olie, kolen en andere delfstoffen. Daardoor kunnen ze veel dingen helemaal zelf maken, nadat ze de techniek uit andere landen geleerd hebben. Datgene wat ze niet hebben halen ze uit andere werelddelen zoals Afrika.

Nu China veel eigen rijkdommen heeft kan het gaan investeren in andere landen. Nederland is daar een van de landen bij. Recent las ik een artikel dat Schiphol erover denkt om de borden ook in het Mandarijn te gaan maken om alle Chineese passagiers tegemoet te komen. Ook zijn Chinezen op zoek naar mogelijkheden om geld in Nederland te investeren. Ze willen niet zelf komen, maar zijn juist op zoek naar startende en hooginnovatieve bedrijven om hen verder te helpen.

Wat betekent dit nu voor Nederland. Als we niet oppassen maken we onszelf op de lange termijn voor verdere economische groei teveel afhankelijk van China. Ik zie een risico dat we de relatie met China scheef groeit. De invloed van China op het wereldtoneel zal de komen de decennia denk ik alleen maar toenemen. Ze trekken hun been sterk bij en gaan nu eigenlijk door een soort industriele revolutie op naar een consumptiemaatschappij. Welk effect dit heeft op het interne politieke systeem vind ik lastig om te duiden.
Als wij als Nederland economisch willen blijven groeien en we blijven leunen op China, kunnen zij steeds meer gaan dicteren en ons voorschrijven hoe zij zaken willen. Een soort nieuw kolonialisme, alleen dan in een andere vorm en via de macht van de economie in plaats van geweld.

De vraag is dus hoe wij onze standaard kunnen behouden en laten groeien zonder dat de verhoudingen met China uit balans raken. Op dit moment gaat het nog goed, maar hierover nadenken kan geen kwaad. Ik heb daar zelf ideeen over, maar die volgen een volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten