woensdag 19 januari 2011

Oegstgeest: Het goede beter maken

Vanavond en gisteren waren er in Oegstgeest twee toekomstcafe's. Toekomstcafe's? Ja, toekomstcafe's. Twee avonden voor burgers om mee te denken over de toekomst van Oegstgeest. Wat is Oegstgeest, volgens hen, in 2020 voor dorp? Op beide (50 mensen per avond) avonden ben ik, net als enkele andere partijen even geweest om de sfeer op te snuiven en te horen wat er speelde. De gedachte die bij mij daarbij opkwam is: Het goede beter maken.

Als lang heb ik het gevoel dat het heel goed gaat in Oegstgeest. We hebben heel veel voorzieningen en echt grote problemen zijn er niet. Geen stadse problemen in ieder geval. Zoals in ieder dorp zijn er ook hier hangjongeren en was het glad afgelopen december, maar echt grote problemen zijn er niet.
Ook van burgers hoor je tijdens die avond dat ze Oegstgeest een heerlijk dorp vinden. Het is groen, veel voorzieningen en alles toch lekker knus. Een expat voegde daar vanavond aan toe dat Oegstgeest een 'ziel' heeft. Er gaat veel goed.

Moet er dan niets gebeuren? Natuurlijk wel. Het goede moet behouden blijven en verbetert worden. We zitten in de buurt van een station, maar voor de veiligheid en het comfort graag een station in Oegstgeest. We wonen relatief dicht bij twee huisartsenposten en twee ziekenhuizen, maar graag ook een echte huisartsenpost in Oegstgeest zelf. Ook de politie moet een vast bureau in het dorp hebben in plaats van een post van 9-17. Voor de expats een duidelijk netwerk waarin ze deel kunnen nemen om beter te integreren in ons dorp.
De gemeente moet een gebouw beheren voor ZZP'ers met tijdelijke kantoorruimte en moet flexwerken beter mogelijk maken.
Er werd ook gezegd dat Oegstgeest centrumgemeente moet worden. Moeten we toch onze oude grenzen weer herstellen en Leiden terugdringen binnen de grachten. Of dat gaat lukken...

Burgers hebben heel veel ideeen en willen graag meedenken over de toekomst van Oegstgeest. De uitdaging voor ons als CDA en politieke partijen is te kijken hoe we het goede beter kunnen maken. Maar hoe weet je nu wat beter is als het er nog niet is? Dat betekent innoveren, nieuwe wegen inslaan en risico durven nemen. Dingen op een andere manier doen en dus niet meer van hetzelfde. Mensen laten meedenken en hen betrekken bij planvorming om vervolgens als gemeenteraad afwegingen te maken over haalbaarheid en belangen. Moet de gemeente alles doen of kunnen mensen ook zelf dingen doen met hulp van de gemeente (en daarmee van alle burgers van Oegstgeest).

Ik heb erg genoten van de twee avonden. Dinsdag 25 januari is de politiek aan zet om na te denken over hoe Oegstgeest het goede beter kan maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten